Nimipäiväni kunniaksi
päätin rakentaa itselleni yrttitarhan.
No, siis onhan siellä ainakin
Kuolemattomien yrtti Japanista.
Sille löytyi sopiva paikka Terijoen salavan kainalosta.
Jiaogulan on kiinalainen köynnöskasvi,
"Kuolemattomien yrtti".
Se viihtyy puolivarjossa tai varjossa. Lehdistä
voit valmistaa teetä tai lehtiä voi syödä sellaisenaan.
Jiaogulan
kestää muutaman asteen pakkasta, mutta viedään talveksi viileään,
pakkasettomaan paikkaan.
Ja Vaaleanpunainen pelargoni on vain somisteena.
Ja Vaaleanpunainen pelargoni on vain somisteena.
Tässä minun pieni yrttitarhani,
seuranaan paprika ja tomaatti...
Ananassalvia
tuoksuu makealta anikselta. Se
sopii kakkuihin, salaatteihin, juomiin ja jälkiruokiin. Lehdet voi
murskata hienoksi ja sekoittaa kermavaahtoon tai pirtelöön.
Sitruunamelissa
on sitruunalta tuoksuva ruoho ja mehiläisten lempiyrtti.Lehtiä voi käyttää salaatteihin ja jälkiruokakastikkeisiin. Niitä voi
myös lisätä jääteen joukkoon sekä jäädyttää tai sokeroida jälkiruokien
koristeiksi.
Sitruunamelissan on jo kauan tiedetty torjuvan masennusta. Yrtin uute rauhoittaa hermoja ja auttaa myös nukahtamaan.
Oregano
on tuttu pizzamauste, mutta sitä kannattaa silputa myös
salaattiin, keittoihin, kaali-, kesäkurpitsa-, herne-, muna- ja
juustoruokiin. Kuivata lehtiä leikkaamalla satoa pitkin kesää. Muista,
että myös kukat maistuvat herkullisilta. Oregano sopii hyvin herkullisen
yrttiöljyn valmistukseen.
Persilja
Silolehtinen persilja sopii antamaan väriä ja makua risottoon ja
pastaan, marinadeihin, keittoihin, munakkaisiin ja lähes mihin tahansa
vihreyttä kaipaavaan ruokaan. Persiljassa on paljon rautaa ja
vitamiineja, joten sitä ei kannata säästellä. Persiljaa on hyvä sekä
kuivata että pakastaa tuoreena pitkän talven tarpeisiin. Persiljasta
valmistettu tee lisää virtsaneritystä ja sopii puhdistavana
virtsatievaivoista kärsiville.
Paprika
on loistava C-vitamiinilähde, joka ohittaa C-vitamiinipitoisuudessa niin appelsiinin, sitruunan kuin mansikatkin.
Pensastomaatti
Tomaatti kuuluu kasvisten viiden värin jaottelussa punaisen eli
vahvan voimavärin ryhmään. Tomaatin väri sykähdytti ihmisiä jo ennen
kuin oli tieteellisiä tuloksia
värien vaikutuksesta elintoimintoihin.
Nykyään
tiedetään, että tomaatin punainen väri tulee lykopeeni-nimisestä
yhdisteestä, joka on karotenoidi. Lykopeeni tutkitusti suojaa ihmisen
soluja ehkäisten niitä syöpämuutoksilta. Lykopeenin puutteella on
todettu yhteyttä miesten eturauhassyöpään. Lykopeeni myös hidastaa
verisuonten tukkeutumista ja auttaa nujertamaan sydän- ja
verisuonitauteja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti